Rom fra Jamaica

Appleton Estate => Black Tot => Come Hell or High Water => Compagnie des Indes => Hampden Estate => Ian MacLeod Distillers => Maison Ferrand => Velier S.p.A => Plantation Rum => False => False => True => Australien => Barbados => Barbados & Venezuela => Barbados/Guyana => Barbados/Guyana/Jamaica => Barbados/Jamaica => Barbados/Jamaica/Trinidad => Barbados/Mauritius/Fiji => Barbados/Paraguay => Barbados/Trinidad/Guyana => Barbados/Trinidad/Jamaica/Guyana => Belize => Brasilien => Cape Verde => Caribien => Colombia => Costa Rica => Cuba => Danmark => Dominikanske Republik => Ecuador => El Salvador => England => Fiji => Frankrig => Ghana => Grenada => Guadeloupe (Frankrig) => Guatemala => Guatemala/Belize => Guatemala/Trinidad/Barbados/Guyana => Guyana => Haiti => Holland => Indien => Indonesien/Jamaica/Trinidad/Reunion => Jamaica => Japan => Madagaskar => Martinique (Frankrig) => Mexico => Nicaragua => Panama => Paraguay => Peru => Reunion (Frankrig) => Santa Lucia => Seychellerne => Sydafrika => Thailand => Trinidad => USA => Venezuela => Venezuela/Nicaragua => Vietnam => Østrig => Hampden => False =>
Alle priser er inkl. moms

Rom fra Jamaica

Jamaica er muligvis verdens mest berømte rom-ø. Øen var engelsk/britisk koloni fra 1655 til 1962 og i mange år gjorde den boomende sukkerindustri Jamaica til englændernes mest profitable. De mange sukkerraffinaderier ledsagedes af destillerier, som lavede rom på melassen; den søde, mørke ”grød” som er tilbage, når sukkeret er krystalliseret og skilt fra sukkerrørssaften. I 1800-tallet var der over 100 destillerier på øen!

I dag er der kun en stor håndfuld tilbage: Appleton, Long Pond, Hampden, Worthy Park, Clarendon/Monymusk og New Yarmouth. Nok er antallet af destillerier faldet, men kvaliteten er bedre end nogensinde før, og god jamaicarom er særdeles eftertragtet både blandt professionelle blendere og romnørder.

Hvad kendetegner jamaicarom?

Jamaicarom er kendetegnet ved en helt særlig smagsprofil. Den beskrives ofte som kraftig, frugtig (tropisk snarere end æble og pære) eller funky. Alt dette refererer typisk til et højt indhold af estere. Desuden giver destillationen på pot stills en kraftig rom med masser af smag.

Det er dog værd at bemærke, at selvom high ester, pot still-destilleret rom er ikonisk for Jamaica, så er det ikke altid sådan, Jamaica-rom smager. Nogle destillerier har også installeret kolonnekedler, og de giver en rom som ikke er helt så kraftig i smagen.

Hvad er funky rom?

Ordet ”funky” er blevet en populær måde at beskrive smagen på Jamaica-rom med et højt esterindhold. Det virker måske lidt mærkeligt at bruge et ord, som ellers at høre musikken til, men sådanne reterritorialiseringer kan være nødvendige for at beskrive noget så subjektivt som smag. Og ordet er da heller ikke helt uhørt i gastronomisk sammenhæng: det bruges også om vildgæret øl og naturvin. I øl og vin refererer det tit til en ”staldagtig” smag, men når det gælder rom, henviser det til noter af tropisk og overmoden frugt, nogle gange kombineret med ”meaty” eller kødagtige aromaer, og her overlapper det et andet rom-udtryk: det franske haut gout eller forenklingen hogo: ”A slight taint of decay, particularly in wild game meat”. Vil man smage en rom, der virkelig har hogo, så køb en flaske National Rums of Jamaica TECA og forbered dig på en vild oplevelse (på godt og ondt).

Et skoleeksempel på en funky rom, er high-ester rom fra Hampden, men funk er heller ikke begrænset til Jamaica. Det dukker også op i rom fra Fiji og St. Lucia, Mhoba fra Sydafrika eller Paranubes i Mexico.