Villa Oeiras Carcavelos

Portugals skjulte perle

Carcavelos er en af de skjulte perler i vinverdenen. En af dem, man som vinhandler er begejstret for at kunne vise til sine kunder. ”Har du nogensinde smagt dét her?”, spørger man, og med Carcavelos er svaret næsten altid nej.

Vinen kommer fra Oeiras, lidt vest for Lissabon. Det er Portguals mindste officielle vinregion med kun et sted mellem 10 og 20 hektar! Området er skrumpet betydeligt, og er nærmest blevet opslugt i Lissabons vokseværk i ’80’erne. Derfor omtales vinen næsten altid som udrydningstruet, men den har altså haft en seriøs storhedstid i 1700-tallet. Christie’s, som er et af verdens fineste auktionshuse, havde blandt andet Carcavelos under hammeren på sin allerførste vinauktion i 1769.

Carcavelos er en hedvin, hvilket betyder, at den er forstærket med spiritus. Men mens portvin og madeira har den karakteristiske sødme fordi spiritussen tilsættes inden vinen er gæret færdig, er der 2 måder at gøre det på i Carcavelos. Her er det også normalt, at man lader vinen gære helt ud, for efterfølgende at søde den med vinho abafado, som er druemost konserveret med spiritus. Lyder det komplekst? Sådan er Carcavelos.
      Vinen laves typisk på en blanding af forskellige druer, både hvide og røde, deriblandt arinto, gallego, trincadeira og negra mole.

Vi har fundet en producent, der virkelig kan lave Carcavelos, så man for en stund glemmer alt om portvin og madeira. Ja faktisk er det producenten, helt bogstaveligt talt, for Villa Oeiras er den sidste.

 

Carcavelos er en af de skjulte perler i vinverdenen. En af dem, man som vinhandler er begejstret for at kunne vise til sine kunder. ”Har du nogensinde smagt dét her?”, spørger man, og med Carcavelos er svaret næsten altid nej.

Vinen kommer fra Oeiras, lidt vest for Lissabon. Det er Portguals mindste officielle vinregion med kun et sted mellem 10 og 20 hektar! Området er skrumpet betydeligt, og er nærmest blevet opslugt i Lissabons vokseværk i ’80’erne. Derfor omtales vinen næsten altid som udrydningstruet, men den har altså haft en seriøs storhedstid i 1700-tallet. Christie’s, som er et af verdens fineste auktionshuse, havde blandt andet Carcavelos under hammeren på sin allerførste vinauktion i 1769.

Carcavelos er en hedvin, hvilket betyder, at den er forstærket med spiritus. Men mens portvin og madeira har den karakteristiske sødme fordi spiritussen tilsættes inden vinen er gæret færdig, er der 2 måder at gøre det på i Carcavelos. Her er det også normalt, at man lader vinen gære helt ud, for efterfølgende at søde den med vinho abafado, som er druemost konserveret med spiritus. Lyder det komplekst? Sådan er Carcavelos.
      Vinen laves typisk på en blanding af forskellige druer, både hvide og røde, deriblandt arinto, gallego, trincadeira og negra mole.

Vi har fundet en producent, der virkelig kan lave Carcavelos, så man for en stund glemmer alt om portvin og madeira. Ja faktisk er det producenten, helt bogstaveligt talt, for Villa Oeiras er den sidste.