PÅ TILBUD LIGE NU
Smagekasser
Bliv inspireret med vores smagekasser. Vinkasser med forskellige sammensætninger af rød- hvid- & rosévin
The Modern Monk Riesling Trocken ØKO
Spar 324,00 DKK 129,00 DKK v/ 1 stk.
75,00 DKK v/ 6 stk.
Tysk hvidvin
Tyskland er kendt for nogle af verdens bedste hvidvine og dessertvine. Det er især deres hvidvine, der har puttet Tyskland på vinkendernes verdenskort, og de største tyske Riesling-vine er faktisk prismæssigt i stand til at måle sig med de bedste Bordeaux- og Bourgogne-vine.
Traditionelt er der blevet producedret en stor andel sødmefulde hvidvine her. Årsagen har været det kølige klima med syrlige vine som en naturlig konsekvens. Ved at tilsætte süssreserve (ugæret druemost) er vinene blevet balanceret og gjort mere drikkevenlige.
Tyskland har længe været et vinland i forandring, og det er nu mange år siden, man begyndte at satse på tørre vine i stedet for halvtøre, og på Riesling i stedet for Müller-Thurgau. En anden markant ændring er, at den tyske rødvinsproduktion er på vej op!
De største og mest kendte vinregioner er Mosel, Rheingau, Rheinhessen, Pfalz og Baden, som ligger nord eller øst for Alsace i Frankrig.
Hos Juul’s Vin & Spiritus specialiserer vi os i de tyske vine, og vi har et fantastisk udvalg hvidvine fra nogle af Tysklands topproducenter - bl.a. Weingut Leitz, Heyl zu Herrnsheim, Weingut Meulenhof og Graf Neipperg.
Tyskland som vinland
Tyskland er det nordligste land, som i større omfang producerer kvalitetsvin i Europa. Trods det køligere klima danner de varmebærende floder, skråningerne med den gode soleksponering og den stenede jordbund, der holder på varmen, grundlag for vinproduktionen i store dele af Tyskland.
Tyskland gennemgik et større omstruktureringsprojekt, hvor mere end halvdelen af vinlandskabet forandredes - Vinstokke blev revet op og byttet ud med nyere sorter, og i begyndelsen af 1990’erne var mindre end 20 % af alle tyske vinstokke ældre end 20 år som følge heraf.
De vigtigste druesorter
Grønne druer står for ca. 65 % af tilplantningen, og den mest plantede sort er Riesling (23 %) efterfulgt af Müller-Thurgau (13%). Andre vigtige druer er Grauburgunder, Silvaner, Weissburgunder og Kerner.
Det ses også ofte at hvidvin fremstilles på rødvinsdruen Spätburgunder (Pinot Noir). Denne stil kaldes ‘Blanc de Noir’.
Klassificering
Det mest simple kvalitetsniveau er ‘Deutscher Wein’ (tidligere Tafelwein), som er vin uden oprindelsesbetegnelse. Enklere vine med geografisk oprindelse kaldes ‘Deutscher Landwein’. Omkring 95% af al tysk vin tilhører en af de to kategorier ‘Qualitätswein’ eller ‘Prädikatswein’, som begge udgør det øverste niveau i vinlovgivningen.
‘Qualitätswein’ udgør ca. 60 % af den samlede produktion. Vinene skal komme fra en af de 13 regioner (anbaugebiete), have en mostvægt mellem 51 og 72° Oechsle samt alkoholniveau på mindst 7 vol.-%.
‘Prädikatswein’ udgør ca. 35 % af den samlede produktion og skal ligeledes komme fra en af de 13 regioner (anbaugebiete). Der er seks ‘Prädikater’, som viser hvor høj mostvægten var ved høst, og dette bliver angivet på etiketten. Prädikaterne er; Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese.
Tyske sødmegrader i vin
For Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese gælder det altid at vinene er søde vine, men for Kabinett, Spätlese og Auslese kan man ikke vide om vinene er tørre, halvtørre eller søde. Derfor findes der også termer for sødmegrader:
‘Trocken’ betyder tør og ‘Halbtrocken’ betyder halvtør. Kabinett og Spätlese som ikke er angivet ‘trocken’ vil formodentlig være halvtør, selvom dette ikke er angivet på etiketten. ‘Feinherb’ er endnu en term for halvtør, som er mest almindelig for Kabinett-vine fra Mosel, som signalerer at vinen er let og frisk med off-dry. ‘Lieblich’ er en term for søde vine, men er ret ualmindelig.