Hvidvin fra Østrig

Se vores udvalg af østrigske hvidvine her....

Schlossweingut Graf Hardegg => Weinhof Uibel => False => False => Grüner Veltliner => Riesling => Viognier => False => Australien => Canada => Danmark => Europa => Frankrig => Italien => New Zealand => Portugal => Rumænien => Spanien => Sydafrika => Tjekkiet => Tyskland => USA => Østrig => Niederösterreich => Wein aus Österreich => Weinviertel => 2018 => 2019 => 2020 => 2021 => 2022 => 2023 => yes =>
Alle priser er inkl. moms

Østrig som vinland

Østrig har overordnet set et mildt og meget kontinentalt klima med kolde vintre og varme, tørre somre

Landet har en lang tradition for vindyrkning, som især blev udviklet af romerne. Senere udvikling blev foretaget af Karl den Store og Cisterciensermunkene. Efter 2. Verdenskrig var Østrig den tredje største vinproducerende nation i verden.

Den østrigske vinproduktion er kendetegnet ved mange mindre vinbønder. Dette betyder at produktionen per producent er lille, og er formodentlig også en medskyldig faktor for at det ikke er østrigsk vin, man oftest støder på.

Hos Juul’s Vin & Spiritus er vi enormt glade for vores tætte samarbejde med Graf Hardegg, som har fremstillet vin siden 1069. Hardegg fokuserer på kvalitet og godt håndværk, og produktionen er både økologisk og biodynamisk.

De vigtigste druer

Ligesom i andre lande med køligt klima, har man tidligere næsten udelukkende plantet grønne druesorter til produktion af hvidvin, men nu kan der konstateres en kraftig forøgelse i antallet af blå druesorter, som i dag står for ⅓ af beplantningerne.

Trods dette beholder Grüner Veltliner dog ubestridt sin plads som den mest dyrkede drue med næsten 30% af arealet. Til rødvin har man flere “egne” druer, først og fremmest Blaufränkisch og krydsningen Zweigelt.

Andre vigtige hvidvinsdruer er Chardonnay, Weissburgunder, Grauburgunder, Sauvignon Blanc og Riesling!

Glykolskandalen i 1985

I Østrig, ligesom i Tyskland, er mostvægten afgørende for, hvilken kvalitetsbetegnelse, den færdige vin tildeles. Mostvægten bestemmes af sukkerindholdet, som forøges, jo længere tid druen får lov til at sidde og modne på stokken. Jo højere sukkerindhold, desto højere mostvægt og højere prädikat. Dette faktum havde gennem årene fristet ikke-seriøse vinproducenter til at højne mostvægten ved ganske enkelt at tilføje ekstra sukker - Myndighederne er dog i stand til at afsløre snyderiet.

Ved Glykolskandalen blev det afsløret, at en en lang række producenter havde tilsat stoffet diethylenglycol til vinen - Et fupnummer der skulle skjule tilsætningen af sukker i vinen. Diethylenglycol bidrog til at højne ekstraktværdien og gjorde, at det høje sukkerindhold virkede rimeligt.

Du fupnummeret blev afsløret af tyske vinlaboratorier, var resultat katastrofalt for østrigsk vineksport. som faldt med 90 % frem til 1986. Først i begyndelsen af 00’erne nåede Østrig igen op på de eksporttal, de havde inden skandalen.

The Comeback Kid

Efter skandalen i 1985 har de østrigske vinproducenter arbejdet hårdt for at genskabe er positivt image som vinland. Med et stabilt og trofast hjemmemarked, et øget kvalitetsfokus og en skærpet vinlov formåede Østrig at komme krisen og tilbage i den europæiske topklasse. Den østrigske vinlov er i dag blandt verdens skrappeste, og det er bestemt en af årsagerne til den høje standard.

Køber du østrigsk vin kan du være helt og aldeles sikker på at du har købt et godt og vellavet produkt med en høj standard og en god god kvalitet!