Tonic og læskedrikke

Artisan Drinks => Fever Tree => Nørrebrew => Three Cents => False => True => False => Danmark => England => Grækenland => False => Absint => Agave => Alkoholfri Spiritus => Alkoholfri Vin => Aperitif => Aquavit => Armagnac => Arrack => Asiatisk Brændevin => Baijiu => Bitter => Brandy => Brandy de Jerez => Cachaca => Calvados => Cocktailpakke => Cognac => Cola => Druer => Eau de vie => Frugtvin => Genever => Gin => Gløgg => Grappa => Likør => Læskedrik => Pre-mixed cocktail => Marc og Fine => Raicilla => Mezcal => Raki => Risvin og Sake => Rom => Ouzo => Pastis => Pisco => Shochu => Shots => Sirup => Saft => Smagekasse => Sambuca => Snaps og Akvavit => Vermouth => Sotol => Spiritus => Vodka => Spiritus Drik => Tequila => Tilbehør => Tonic => Umeshu => Whiskey - Rye => yes =>
Alle priser er inkl. moms

God tonic er et must

De fleste har efterhånden indset, at hvis man bruger penge på en god gin, så er det synd at drukne den i dårlig tonic. I gamle dage var der en undskyldning: tonicudvalget var simpelthen ringe. Schweppes sad urokkeligt på tronen, og, bevares, den er da hæderlig. Men det kan altså blive bedre. Og det gjorde det også. I dag er der et væld af muligheder indenfor god tonicvand, som kan løfte en drink til noget helt sublimt.

Selvom den er bedst kendt som to tredjedele af den dynamiske drinks-duo Gin & Tonic, har tonic faktisk mange andre anvendelsesmuligheder. Må vi fx anbefale Vermouth og Tonic, Tequila og Tonic eller endda Tonic og Tonic?

Hvor stammer tonic fra?

Tonicvand har oprindelse som lægemiddel. Europæiske missionærer lagde mærke til, at indianere i Sydamerika brugte barken fra et bestemt træ som middel mod en række sygdomme. Og ganske rigtigt: kinatræets bark indeholder kinin, som er febernedsættende. Et afkog af denne bark var frygtelig bittert og beskt, men blandede man det med sukker og karboneret vand blev det lidt lettere at få ned. Derefter spredte tonicvand sig hurtigt i Vesten, og i 300 år var det den eneste kendte kur mod malaria. Det morsomme/tragiske (vælg selv) er, at der faktisk ikke fandtes malaria i Sydamerika, før de europæiske missionærer slæbte det med sig.

Den første kommercielle tonicvand blev opfundet i 1850’erne – Schweppes og Erasmus Bond strides om titlen som den første. Ikke længe efter blev drinken Gin & Tonic opfundet. En gammel legende (og dem er mange af i spiritusverdenen) fortæller, at det var britiske kolonialister, der stod bag. De blev ordineret kinin mod malaria, og den kom i form af tonicvand, men det var med en væsentligt højere koncentration af kinin end det indeholder i dag, og derfor smagte det… rigtigt træls. For at tage noget af den grimme smag, blandede man det med gin – og et squeeze limesaft hjalp også – både på smagen og skørbugen. I dag indeholder tonicvand langt mindre kinin, mere sukker og typisk en række andre smagsgivere, fx citrus eller andre krydderier.

Hvorfor lyser tonic blåt?

Hvis du holder din gin & tonic under en UV-lampe, vil du se, at den lyser blåt. Det skyldes kininen i tonicvandet, som absorberer det ultraviolette lys, og til gengæld frigiver energi der ses som et klart, blåt lys.