Whiskey fra Irland

Single malt, blends og Single Pot Still

Bushmills Whisky Distillery Company => Midleton Distillery => Teeling Whiskey => Tullamore D.E.W. => The Shed Distillery => West Cork Distillers => False => False => Australien => Canada => Danmark => Frankrig => Irland => Holland => Island => Indien => Japan => Mexico => Skotland => Nord Irland => Storbritanien => Sverige => Taiwan => Tyskland => USA => False => Whiskey - Irland => Whiskey - Pot Still Irish => Whiskey - Poitin => Whisky - Single Malt => Whisky - Blended => Whisky - Grain =>
Alle priser er inkl. moms

Irsk Whisky

Sammen med Skotland, er Irland verdens mest berømte whiskynation. Og der er flere ting der tyder på, at det var her det hele startede. Helt op til 1800-tallet kunne den irske whiskey-industri måle sig med den skotske, og havde faktisk rygte for at være bedre, men så fulgte en periode med nedgang. Flere firmaer drejede nøglen om.

Den katolske præst, Mathew Theobald, grundlagde Cork Total Abstinence Society i 1838, og samme år lukkede der 20 destillerier! På fem måneder havde Theobald fået 130.000 irere til at tage løftet om komplet ædruelighed. I 1842 var der over 4 millioner medlemmer af selskabet, nogle også uden for landets grænser. Få år senere kom den store hungersnød, som efterlod landet i ruiner, og så var whiskey pludselig ikke helt så højt på dagsordenen. I starten af 1900-tallet ramte Prohibition i USA og så forsvandt endnu et marked. Da Irland ikke længe efter løsrev sig fra Storbritannien og blev sit eget land, blev det ramt af tariffer og handelsblokader. På det tidspunkt stod Storbritannien for 25% af verdens handel, og det var et ødelæggende slag for irsk whiskey, som nu pludselig var meget svær at sælge på britisk jord. Skotsk whisky, til gengæld, blomstrede i den irskes fravær.

 I 1970 var der sølle 2 destillerier tilbage i Irland (om end de var ret store): Midleton i Cork og Bushmills oppe nordpå.

Men den irske whiskey holdt stand og red stormen af, velvidende at den ufornægtelige kvalitet og særlige stil var garanti for, at efterspørgslen ville tage til igen. Og ganske rigtigt: i dag er de kronede dage vendt tilbage: Irland huser over 30 destillerier (værd at nævne er særligt Teeling), og der åbner stadig flere nye på The Emerald Isle.

Irlands helt egen stil: tripeldestillation

Der er særligt 2 ting, som historisk set kendetegner irsk whiskey. Det ene er tripeldestillation, for mens skotterne normalt kun destillerer 2 gange, så har irerne haft tradition for 3 destillationer. Dette siges at være med til at give den bløde, runde karakter, som irsk whiskey ofte har. Med en ekstra destillation kan man nemlig frasortere flere af de tunge komponenter i spiritussen. Men man kan naturligvis også finde tripeldestilleret whisky udenfor Irland; i Skotland fx ved Hazelburn, Auchentoshan eller specialaftapninger fra Benromach.

Single Pot Still

Irlands andet whiskey-særtegn er single pot still. Normalt laves whisky på maltet byg (eller andre kornsorter), men irsk single pot stil laves på både maltet og umaltet byg. Denne finurlighed er indirekte affødt af The Malt Tax of 1682, som blev indført af den britiske regering for at tjene penge til staten og samtidig holde drikkeriet nede blandt de opsætsige irere. Her blev det slået fast, at destillerier og bryggerier skulle beskattes på mængden af maltet byg, som jo var hovedingrediensen i whiskey og øl. Maltskatten steg og steg i løbet af de næste 100 år, efter sigende for at finansiere Storbritanniens mange krige. Det eneste, irerne brød sig mindre om end briterne, var deres skatter, og på et tidspunkt var der nogle snarrådige destillatører der fandt ud af, at man kunne erstatte en del af malten med umaltet byg, uden at det gik alt for meget ud over udbyttet. På den måde kunne man undgå en del af the malt tax. En utilsigtet men meget velkommen effekt var den betydning, det har på smagen og mundfølelsen.

En unik, irsk whiskey var født.