Dominio Pingus PSI 2022
Smagsnoter
Beskrivelse
Vinlegenden Peter Sisseck er mest kendt for sin vin i det – lad os blot være ærlige – stratosfæriske prislag: Pingus, som havde debut i 1995 og hurtigt blev kendt som en af Spaniens største vine. Den fik snart selskab af Flor de Pingus, som laves i væsentligt større (men stadig relativt små) mængder og derfor var en hel del billigere. Nu kunne almindelige vingale også begynde at snuse til mesterens magi, men først med frigivelsen af PSI i 2006 blev toppen indenfor temperanillo (og en knivspids grenache) for alvor opnåelig for en bredere skare.
PSI er et blend af 800(!) små plots, primært med meget gamle stokke, fra forskellige kooperativer.
Farve: Mørk rubin.
Duft: Moden, mørk frugt. Brombær, hindbær, viol og en charmerende, urtet coolness.
Smagsnoter: Cremet, fyldig og tætpakket med smag. Igen masser af mørk frugt, båret af en frisk syre og stadig unge, men venlige tanniner.
Serveringsforslag: Nyd den ved cirka 16 grader og gerne med en halv time på karaflen.
Specifikationer
Producent
Dominio de Pingus blev grundlagt i 1995 af den danske ønolog Peter Sisseck, også leder af ejendommen Pesquera de Duero Hacienda Monasterio.
Omkring den første årgang 1995 af Pingus udtalte Robert Parker; "En af de største og mest spændende vine, jeg nogensinde har smagt".
Med en meget begrænset første årgangsproduktion blev der kun lavet 325 med priser, der oprindeligt var fastsat til ca. 200 dollars pr. flaske. Det blev endnu mere knapt, da skibet, der transporterede en amerikansk bundet forsendelse på 75 flasker i november 1997, forsvandt et sted ud for Azorerne i Nord Atlanterhavet. Skibbruddet resulterede i en dramatisk reaktion på det amerikanske marked, hvor priserne snart steg til 495 dollars pr. flaske.
I 2007 blev det meddelt, at den spanske regering havde godkendt planer om at udvide motorveje gennem Dominio de Pingus vinmarker og andre vingårde, som blev mødt med stærk modstand fra Sisseck.
Af den årlige produktion af Pingus er der typisk mindre end 500 tilfælde, og i dårlige årgange ikke laves Pingus slet ikke.
Produktionen af den anden vin Flor de Pingus, også 100% Tempranillo, fremstilles med druer fra lejede vinmarker i La Horra-zonen med vinstokke ældre end 35 år. Siden 2005-årgangen har vinavlen været biodynamisk. Den årlige produktion er i gennemsnit 4.000 tilfælde.
Derudover har der været den enkelt tønde cuvée, Ribera del Duero "Amelia", fremstillet af en vingårdspakke med 100+ år gamle vinstokke.
"PSI" er et fællesprojekt baseret på druer produceret af gamle lokale tempranillo vinstokke. Målet er at hjælpe drueproducenter og redde gamle vinstokke. Projektet blev grundlagt i 2006 (Den første årgang var 2007). Druedyrkerne opfordres til at anvende biodynamisk eller organisk forvaltning af vinmarkerne. Vinen er fremstillet af Peter Sisseck og Pablo Rubio og solgt under producentnavn Bodegas y Viñedos Alnardo. Vinificering finder sted i store betonbeholdere og lagringen i beton- og trætanke og egetønder. Produktionen af PSI 2009 var 9.600 tilfælde, PSI 2010 var 16.600 tilfælde.
299,00 DKK
Andre har også set på
Cantine di Ora Amarone
Spar 840,00 DKK 289,00 DKK v/ 1 stk.
149,00 DKK v/ 6 stk.
Ofte købt sammen med