Fino er en tør sherrytype, som får sin karakteristiske smag fra den helt specielle lagring. Fino laves på druen palomino fino. Når saften er gæret til vin, klassificeres den ift. kvalitet, og den bedste, fineste vin bruges til fino. Den lagres den i et solerasystem i minimum 2 år (men helt op til 12!). Her vokser et lag af gær frem på vinen kaldet flor. Det beskytter vinen mod oxidering og bidrager i øvrigt med en helt særlig smag.
De fleste gode finoer tappes efter 4-6 års lagring, men nogle er væsentligt ældre. Fadene er gamle og godt brugte, og afgiver derfor ikke smag af træ, vanilje eller krydderier til vinen, som man kender det fra nye fade. Du kan læse mere om sherryfade og deres rolle i whiskyproduktion her
Hvordan smager fino sherry? keyboard_arrow_down
Hvis du troede alt sherry var sødt, så bliver din første fino nok lidt af en forskrækkelse. Det er en knastør vin, og smagsnoterne beskrives ofte som havsalt, gær, oliven, nødder og urter. For mange mennesker er fino en acquired taste – noget, man lige skal prøve et par gange, før man helt forstår det. Men har man først fået smag for fino, så er der ingen vej tilbage! I øvrigt er det en helt fænomenal vin at drikke til tapas, saltmandler, god skinke, oliven og den slags.
Fino er en tør sherrytype, som får sin karakteristiske smag fra den helt specielle lagring. Fino laves på druen palomino fino. Når saften er gæret til vin, klassificeres den ift. kvalitet, og den bedste, fineste vin bruges til fino. Den lagres den i et solerasystem i minimum 2 år (men helt op til 12!). Her vokser et lag af gær frem på vinen kaldet flor. Det beskytter vinen mod oxidering og bidrager i øvrigt med en helt særlig smag.
De fleste gode finoer tappes efter 4-6 års lagring, men nogle er væsentligt ældre. Fadene er gamle og godt brugte, og afgiver derfor ikke smag af træ, vanilje eller krydderier til vinen, som man kender det fra nye fade. Du kan læse mere om sherryfade og deres rolle i whiskyproduktion her
Hvordan smager fino sherry? keyboard_arrow_down
Hvis du troede alt sherry var sødt, så bliver din første fino nok lidt af en forskrækkelse. Det er en knastør vin, og smagsnoterne beskrives ofte som havsalt, gær, oliven, nødder og urter. For mange mennesker er fino en acquired taste – noget, man lige skal prøve et par gange, før man helt forstår det. Men har man først fået smag for fino, så er der ingen vej tilbage! I øvrigt er det en helt fænomenal vin at drikke til tapas, saltmandler, god skinke, oliven og den slags.