Portvin er en af verdens mest berømte hedvine. Den bliver lavet i Portugal, tæt på landets næststørste by Porto, som den også er navngivet efter.
Druerne vokser på terrasser i dalen langs Dourofloden, og man dyrker et imponerende antal druesorter – faktisk flere end 80! Ofte står der en blanding af mange druesorter på den samme mark. Nogle af de mest kendte er touriga nacional, touriga franca og tinta roriz.
Før gæringen er helt færdig, efter 2-3 dage, tilsættes vinen druesprit. Det hæver alkoholprocenten til 19-20% hvilket er nok til at dræbe gærcellerne og stoppe gæringen. Restsukkeret i vinen ligger typisk på cirka 100 gram per liter.
Portvin kan overordnet inddeles i to typer: ruby og tawny. Ruby-portvin tappes mens den stadig er (relativt) ung og er typisk en mørk, frugtig vin vin. Tawny er ofte lagret længere tid på fad, men kan dog også være ganske ung. Det er en lysere vin med færre af de primære frugtnoter, man finder i ruby.