Willett Distillery

Willetts ry er legendarisk. Destilleriet i Bardstown, Kentucky, er hjemsted for en række af de mest elskede bourbon-brands, såsom Noah’s Mill, Johnny Drum og Rowan’s Creek. Willett er ganske enkelt uundgåeligt for fans af amerikansk whiskey!

Destilleriet er oprindeligt bygget i 1936, tre år efter Forbudstiden, af Lambert og Thompson Willett på familiens gård. Det var aktivt indtil starten af 1980’erne, hvor industrien skrantede og mange destillerier måtte lukke. På grund af energikrisen ville man omlægge produktionen til ethanol, der skulle bruges til brændstof, men det blev aldrig til noget. Heldigvis.

I 1984 købte Even Kulsveen, svigersøn til Thompson Willett, destilleriet. Under navnet Kentucky Bourbon Distillers tappede han og sønnen Drew de resterende fade, men løb snart tør for sin egen whiskey. I lang tid fungerede Willett derfor som en form for uafhængig aftapper – det vil sige, at de tappede whiskey lavet på andre destillerier, men under deres egne brands. Hvis du synes det lyder underlødigt, så tager du grueligt fejl: Nogle af disse aftapninger er blandt de største klenodier i bourbon-verdenen, fuldt på højde med Pappy van Winkle og andre ”unicorns”. I 1990’erne og 00’erne var der en overflod af amerikansk whiskey – markedet var ganske enkelt mættet, og Kentucky Bourbon Distillers kunne nærmest frit vælge og vrage mellem de bedste fade fra legendariske destillerier som Bernheim, Heaven Hill og Stitzel-Weller. En del af disse blev tappet som enkeltfadsaftapninger, mens andre indgik i en række brands, Willett lancerede i samme periode. Single casks fra de dage koster i dag uhyrlige summer på de internationale auktioner, men det var også i disse år, at i dag ikoniske brands som Noah’s Mill og Rowan’s Creek så dagens lys, ditto med ”sourced” bourbon fra opkøbte fade.

Efter en lang renovering genåbnede destilleriet endelig i 2012, igen under navnet Willett, og det første fad blev fyldt.

Den første destillation sker i en kolonnekedel af stål (den originale), mens den anden destillation foregår i den famøse pot still, som har inspirereret USA's måske mest ikoniske whiskeyflaske, Willett Pot Still Reserve.
Destilleriet arbejder med 6 forskellige opskrifter. Mest brugt er dog den, de kalder Original Bourbon, som består af 72% majs, 13% rug og 15% maltet byg. Dertil kommer nogle med mere eller mindre rug, en med hvede i stedet for rug osv. Kombinationen af forskellige lagringstider og muligheden for at blande disse seks opskrifter, giver et kæmpe spænd i smagsprofilerne hos Willett, hvilket naturligvis er nyttigt når man huser flere end 5 forskellige brands.

Destilleriet har sin egen cocktailbar, som også serverer mad og særligt deres æggesandwich er blevet populær – så populær, at den har sin egen account på Instagram.

 

Willetts ry er legendarisk. Destilleriet i Bardstown, Kentucky, er hjemsted for en række af de mest elskede bourbon-brands, såsom Noah’s Mill, Johnny Drum og Rowan’s Creek. Willett er ganske enkelt uundgåeligt for fans af amerikansk whiskey!

Destilleriet er oprindeligt bygget i 1936, tre år efter Forbudstiden, af Lambert og Thompson Willett på familiens gård. Det var aktivt indtil starten af 1980’erne, hvor industrien skrantede og mange destillerier måtte lukke. På grund af energikrisen ville man omlægge produktionen til ethanol, der skulle bruges til brændstof, men det blev aldrig til noget. Heldigvis.

I 1984 købte Even Kulsveen, svigersøn til Thompson Willett, destilleriet. Under navnet Kentucky Bourbon Distillers tappede han og sønnen Drew de resterende fade, men løb snart tør for sin egen whiskey. I lang tid fungerede Willett derfor som en form for uafhængig aftapper – det vil sige, at de tappede whiskey lavet på andre destillerier, men under deres egne brands. Hvis du synes det lyder underlødigt, så tager du grueligt fejl: Nogle af disse aftapninger er blandt de største klenodier i bourbon-verdenen, fuldt på højde med Pappy van Winkle og andre ”unicorns”. I 1990’erne og 00’erne var der en overflod af amerikansk whiskey – markedet var ganske enkelt mættet, og Kentucky Bourbon Distillers kunne nærmest frit vælge og vrage mellem de bedste fade fra legendariske destillerier som Bernheim, Heaven Hill og Stitzel-Weller. En del af disse blev tappet som enkeltfadsaftapninger, mens andre indgik i en række brands, Willett lancerede i samme periode. Single casks fra de dage koster i dag uhyrlige summer på de internationale auktioner, men det var også i disse år, at i dag ikoniske brands som Noah’s Mill og Rowan’s Creek så dagens lys, ditto med ”sourced” bourbon fra opkøbte fade.

Efter en lang renovering genåbnede destilleriet endelig i 2012, igen under navnet Willett, og det første fad blev fyldt.

Den første destillation sker i en kolonnekedel af stål (den originale), mens den anden destillation foregår i den famøse pot still, som har inspirereret USA's måske mest ikoniske whiskeyflaske, Willett Pot Still Reserve.
Destilleriet arbejder med 6 forskellige opskrifter. Mest brugt er dog den, de kalder Original Bourbon, som består af 72% majs, 13% rug og 15% maltet byg. Dertil kommer nogle med mere eller mindre rug, en med hvede i stedet for rug osv. Kombinationen af forskellige lagringstider og muligheden for at blande disse seks opskrifter, giver et kæmpe spænd i smagsprofilerne hos Willett, hvilket naturligvis er nyttigt når man huser flere end 5 forskellige brands.

Destilleriet har sin egen cocktailbar, som også serverer mad og særligt deres æggesandwich er blevet populær – så populær, at den har sin egen account på Instagram.