The Glenturret


Luksuswhisky fra det skotske højland

Glenturret er Skotlands ældste whiskydestilleri

Det er åbnet i 1763, mere end et årti før grønskollingen Bowmore! Dengang var det under navnet Thurot Distillery, og det har formentlig opereret længe før det som illegalt gårddestilleri. Senere skiftede det navn til Hosh Distillery efter byen, det ligger i, og først i 1875 fik det navnet Glenturret. I dag er Glenturret kendt både for at levere rygraden i The Famous Grouse og sin serie af sjældne men uforlignelige single malts. Da Edrington, som ejer The Famous Grouse, ikke længere har ejerskab i Glenturret, kommer det populære blend formentlig til at mangle alt det gode fra denne skjulte perle i højlandet.

Udover at være et ganske lille destilleri – nogle gange omtalt som ”det tætteste man kommer på et én-mands-destilleri – har Glenturret altid været et meget traditionelt destilleri. Den bemærkning gjorde selv whiskyhistorikeren Alfred Barnard, da han besøgte destilleriet i 1880’erne! Glenturret har, som det eneste destilleri i Skotland, en åben mash tun af stål, som omrøres med håndkraft! Set fra det synspunkt er de nok meget glade for kun at have en beskeden kapacitet på 340.000 liter om året – eller cirka en halv Springbank.

På stedet er der også en 2-stjernet (!) Michelin-restaurant, som måske afspejler den nuværende ejers (Lalique Group) hang til luksus og god smag.

Glenturret er Skotlands ældste whiskydestilleri

Det er åbnet i 1763, mere end et årti før grønskollingen Bowmore! Dengang var det under navnet Thurot Distillery, og det har formentlig opereret længe før det som illegalt gårddestilleri. Senere skiftede det navn til Hosh Distillery efter byen, det ligger i, og først i 1875 fik det navnet Glenturret. I dag er Glenturret kendt både for at levere rygraden i The Famous Grouse og sin serie af sjældne men uforlignelige single malts. Da Edrington, som ejer The Famous Grouse, ikke længere har ejerskab i Glenturret, kommer det populære blend formentlig til at mangle alt det gode fra denne skjulte perle i højlandet.

Udover at være et ganske lille destilleri – nogle gange omtalt som ”det tætteste man kommer på et én-mands-destilleri – har Glenturret altid været et meget traditionelt destilleri. Den bemærkning gjorde selv whiskyhistorikeren Alfred Barnard, da han besøgte destilleriet i 1880’erne! Glenturret har, som det eneste destilleri i Skotland, en åben mash tun af stål, som omrøres med håndkraft! Set fra det synspunkt er de nok meget glade for kun at have en beskeden kapacitet på 340.000 liter om året – eller cirka en halv Springbank.

På stedet er der også en 2-stjernet (!) Michelin-restaurant, som måske afspejler den nuværende ejers (Lalique Group) hang til luksus og god smag.