En whisky sour er en af de mest populære whisky-drinks overhovedet
Den er i familie med daiquirien og margaritaen, så i modsætning til fx Old Fashioned og Manhattan, er dette en frisk og læskende sag, som man ikke behøver være kæmpe whisky-elsker, for at sætte pris på. Den perfekte whisky sour er et spørgsmål om balance, hvor alle elementer går op i en højere enhed. Den laves normalt på amerikansk whiskey – bourbon eller rye – men kan også laves på andre typer.
Her får du vores ultimative opskrift, samt et par nemme varianter, du kan lave derhjemme!
Hvad er en sour?
En sour er en enkel og forfriskende drink, som består af 3 hovedelementer: spiritus, citrus (deraf sour) og noget sødt, typisk sukker. Dette ret simple format blev populært i USA i 1850’erne, og dækker over en række af de mest populære cocktails i dag, fx Daiquiri, Sidecar og Margarita.
Over is eller straight up?
Skal en whiskey Sour serveres over is eller uden? Der er delte meninger. I de fleste tilfældige tager vi den on the rocks, men der er unægteligt noget sofistikeret over et afkølet coupeglas.
Hvilken whiskey skal jeg bruge til en Whiskey Sour? keyboard_arrow_down
Det klassiske valg er en bourbon eller rye. Cocktailen er nemlig opstået i USA. Faktisk var det en af de mest populære drinks i USA fra cirka 1860 indtil 1960’erne, hvor margaritaen overhalede.
Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge andre slags whiskey, fx australske Starward. Du kan også forsøge dig med skotsk, men det er en markant anden cocktail, især hvis du bruger en røget whisky.
Whiskey Sour med eller uden æggehvide? keyboard_arrow_down
Den er ofte folks første møde med æggehvide i en drink. Det kan ved første øjekast virke mærkeligt: hvad er formålet med at putte rå æg i? Kan man ikke smage det? Og kan man få salmonella? Lad os besvare det sidste først. Mange af os er vokset op med en formaning om, at man ikke skal spise rå æg. Men ifølge Fødevarestyrelsen er der ”stort set ikke salmonella i danske æg”. Og hverken en mayonnaise eller en Whiskey Sour er det samme uden. Det er dog en myte, at alkoholen i drinken kan slå bakterierne ihjel.
Og mht. til smagen, så er svaret nej – det kan stort set ikke smages. Men æggehviden giver drinken en lækker, cremet mundfølelse og et fint skum på toppen, der hæver drinken fra lækker til ren luksus.
Vil man alligevel gerne have et alternativ, så er ”aquafaba” blevet populært, og det er der gode grunde til. Navnet dækker ganske enkelt over vandet, der er i en dåse kikærter. Aqua-faba. Bønnevand. I lagen er der nemlig proteiner, der også skummer rigtig fint op, når man shaker, og det giver en lækker cremethed til drinken, ligesom æggehvide. Ulempen er, at aquafaba godt kan smages: det smager let nøddeagtigt, men ikke skidt. Fordelen er, at det kan holde sig længe på køl, det er billigt – og så har du en undskyldning for at lave hummus.
Den perfekte Whiskey Sour
Opskrift
- 6 cl whiskey, fx bourbon eller Starward Left Field
- 2 cl friskpresset citronsaft
- 2 cl sukkersirup
- 1 frisk æggehvide
- Evt. et dash bitters og et (meget) lille nip salt
Sådan laver du en Whiskey Sour
- Hæld alle ingredienserne i en shaker uden is, og ryst dem godt i 10 sekunder. Tilsæt så isterninger og ryst igen i 10 sekunder – på den måde får du en flot, cremet konsistens.
Si cocktailen over i et lowballglas med is.
Stadig tørstig? Prøv en...
New York Sour
Opskrift
Den mest berømte variant af whiskey sour'en er hamrende simpel: originalen får blot et "lag" af portvin eller rødvin på toppen. Visuelt imponerende og enormt velsmagende!
- 5 cl whisky
- 2 cl sukkersirup
- 2 cl friskpresset citronsaft
- En æggehvide - kan dog undlades
- 1,5 cl rødvin eller ruby portvin
Sådan laver du en New York Sour:
Dryshake (ryst uden is) alle ingredienser, bortset fra vinen. TIlføj så is, og shake igen. Server drinken over is i et lowballglas. Til sidst hældes vinen forsigtigt i glasset, evt. over en barske, så den lægger sig i toppen.