Espresso Martini er ikke bare en dejlig cocktail; den er et koffeinholdigt ikon uden sidestykke
Når det gælder kaffe-drinks, er der kun to rigtige klassikere: Irish Coffee og Espresso Martini. Den første har du sikkert helt styr på, men nummer to kræver måske en introduktion og en opskrift. Espresso Martini er helt perfekt at byde gæsterne efter en god middag. Alle bør kunne lave én.
Wake me up, then fuck me up
Espresso Martini blev opfundet af den famøse bartender Dick Bradsell i slutningen af 1980’erne, og ifølge legenden fik han idéen da en ”supermodel” gæstede baren og bad ham om noget, der kunne ”wake me up, then fuck me up”. Ret god replik, ikke? Gudskelov var Vodka Redbull ikke opfundet dengang, for så havde vi måske ikke haft denne klassiker.
Drinkens popularitet stiger og falder i takt med cocktailverdenens zeitgeist; for nogle er det guilty pleasure, for andre bare pleasure. Lige nu er espresso martinien i høj kurs og mere populær end nogensinde før. Det vender måske igen, men én ting er sikkert: lavet med ordentlige ingredienser, så fortjener den fuldt ud sin klassikerstatus.
Og nej, den har selvfølgelig intet med en Martini at gøre. Kun glasset har de tilfælles, men faktisk blev den oprindelige Espresso Martini, dengang kaldet en Vodka Espresso, serveret on the rocks. Det er faktisk ret lækkert - prøv det.
Espresso martini uden espresso?
Sandheden er, at den er bedst med rigtig espresso. Men vi ved godt, at det ikke er alle, der har en La Marzocco GS3 stående derhjemme på køkkenbordet. Vores bedste bud på et alternativ til espressoen er en stærk Aeropress-kaffe. Vi foretrækker en frugtig, lys- eller mellemristet kaffe.
Bryg den med en høj ratio af kaffe til vand, og prøv dig frem.
Den Ultimative Espresso Martini
Opskrift
- 4 cl vodka
- 2,5 cl Kaffelikør
- 3 cl Espresso (eller stærk Aeropress-kaffe)
Glas: Coupe- eller martiniglas, gerne afkølet.
Garnish: 3 kaffebønner - eller ingenting.
Sådan laver du en Espresso Martini
- Alle ingredienser shakes med masser af is og sies (brug evt. en fine strainer) over i et afkølet coupeglas. Læg de 3 kaffebønner ovenpå skummet og server straks.