Den Perfekte Velkomstdrink
Billede: Citadelle Gin
Der er ikke noget bedre end at få stukket en kølig drink i hånden lige så snart man ankommer til en fest. Og den skal allerhelst indtræffe inden hilserunden! Uanset om det er en konfirmation, et bryllup eller en bare en fest i haven, så sætter en velkomstdrink stemningen i festligt gear lige fra start. Men hvad er en god velkomstdrink? Det fortæller vi dig i denne mini-guide. Det er velkomstdrinkens anatomi!
Hvad er en god velkomstdrink?
At afvikle en velkomstdrink med succes kræver timing, omtanke og forberedelse. De særlige omstændigheder, som er gældende ved velkomstdrinken, sætter nogle bestemte krav.
1. Den skal være nem at lave i mange portioner – og gerne kunne forberedes lidt på forhånd. Som vært skal du ikke stå og shake cocktails i evigheder, du skal ud at mingle!
2. Drinken er det første, man får til festen. Det betyder, at den serveres før maden, eller evt. sammen med små pindemadder, til tørstige gæster der kan ha’ været undervejs i flere timer (måske i en gammel Ford Escort uden aircondition / overbooket IC3-tog – hvem ved?). Derfor skal den helst ikke være for tung, hverken på alkohol eller smagen - frisk og sprød er the way to go!
3. Alle får (typisk) det samme. En velkomstdrink skal være spændende, men da den skal serveres til en bred skare af folk, må den ikke være for udfordrende. Hold igen med den røgede whisky, ikk’?
4. Det er en fordel, hvis den kan laves i en alkoholfri udgave.
Hvis en drink lever op til disse kriterier, så er den hjemme! Ud fra disse principper kan du selv kreere dit mesterværk, men vi vil selvfølgelig også gerne give vores bud på en håndfuld virkelig gode velkomstdrinks, som alle kan lave og alle kan li’!
1. En stor bowle med punch
En punch-bowle er en perfekt måde at servere drinks for mange mennesker
Næsten alle former for punch er oplagt som velkomstdrink. Når vi taler om punch, så mener vi ikke kaffepunch, men den gamle, traditionelle bowle fyldt med en cocktail, som køles af en blok af is og hældes op i individuelle glas når gæsterne kommer. Hvis du ikke har en punchbowle (seriøst? Har du ikke det?), så kan du bruge det største fad, du har. En margreteskål har også en slags charme… på sådan en lidt kollegieværelseagtig måde.
Lav en isblok ved at fylde vand i en stor beholder fx en bageform af silikone. Hvis du har en stor fryser og en termoboks, så kan du lave helt klar is. Jo større dine isterninger er, desto langsommere smelter de. Det kan være både en fordel, en ulempe eller ligegyldigt, afhængigt af hvor længe punchen skal leve (læs: hvor hurtigt I drikker).
Du kan pynte punchen med alt som flyder og er flot! Vi anbefaler fx tynde skiver af citron, lime, grape og appelsin, rosenblade (hybenrose hvis sæsonen er til det) eller krydderurter.
Og hvilken punch skal du så lave? Vi er meget begejstrede for punch-udgaven af en English Breakfast Cocktail: en lækker og forfriskende velkomstdrink med hyldeblomst i hovedrollen.
Ingredienser til 1 drink (som du kan gange med 10, 20 osv):
- 3 cl gin
- 3 cl hyldeblomstlikør
- 3 cl kold, stærk sort te (eller en anden slags te)
- 1,5 cl friskpresset citronsaft
Glas: Bare hvad du lige har!
Garnish: Pynt punchbowlen med tynde skiver af citron eller bergamotte.
Sådan gør du: Cirka et kvarter før gæsterne kommer blander du alle ingredienserne i bowlen og rører godt rundt, og læg så din store isblok forsigtigt i bowlen og garnish. Stil glas/kopper klar til gæsterne ved siden af bowlen - der behøver ikke være is i.
Rør gerne rundt i punchen en gang eller to før du skænker op. Hvis den er lidt for stærk, kan du justere med vand/te. Husk at den bliver fortyndet jo længere den står.
2. Velkomstdrinks med mousserende vin: likør og cava
Lad os være ærlige. Ingen kan smage om du har brugt champagne eller en billigere (men god) cava i en drink. Fordelen ved denne simple blanding er, at du ikke skal bruge is, og jo flere trin vi kan eliminere i forberedelsen, desto bedre. Bare sørg for, at både likøren og vinen er godt kold når du starter.
De fleste frugtlikører eller blomsterlikører fungerer godt. Hyldeblomst er en klassiker og det samme er solbær.
Hæld 1 cl likør i af et champagneglas. Top med mousserende vin. Hvis likøren ligger tungt på bunden og ikke blandet sig, kan du røre nænsomt rundt en enkelt gang med en lang ske. Til sidst kan du pynte med et twist af (økologisk) citronskal eller en pæn, lille (spiselig) blomst, men du kan også lade være. Gør som du vil! Det er din fest!
- 1 cl likør, fx hyldeblomstlikør eller rabarberlikør
- 8 cl tør, mousserende vin, fx god cava
Glas: Champagneglas eller coupeglas.
Garnish: Fx et twist af citronskal - men du kan snildt undvære.
Sådan gør du: Hæld 1 cl likør i et champagneglas. Top med mousserende vin. Hvis likøren ligger tungt på bunden og ikke blandet sig, kan du røre nænsomt rundt en enkelt gang med en lang ske. Til sidst kan du pynte med et twist af (økologisk) citronskal, men du kan også lade være. Gør som du vil! Det er din fest!
3. Gin og Tonic med et twist
Alle de drinks, der ikke skal shakes, men bare består af spiritus og en mixer, kan laves hurtigt og nemt. En helt normal gin og tonic er måske lidt for kedeligt, men du kan hurtigt spice den op! Du kan line alle glassene op og hælde spiritussen i lidt før gæsterne kommer, så mangler du bare at fylde is på og toppe med tonic – og evt. en lille garnish.
- 4 cl gin, fx Citadelle Gin
- 10 cl grapefrugt-tonic - alternativt kan du bruge almindelig tonic og 1 cl grapefrutglikør.
Glas: Highball.
Garnish: En skive grapefrugt.
Sådan gør du: Hæld først gin, så tonic i et højt glas med is. Rør nænsomt rundt og garnish.
4. Valencia: en oplagt velkomstdrink til brunch
Mange kender drinken Mimosa som den ultimative morgenmad/brunch-nedskyller. Men det kan gøres bedre. Valencia’en er skabt på baren Monsieur Moutarde (i Dijon selvfølgelig), og den er både lidt mere fransk og lidt mere luksus. Den er oplagt at servere hvis du skal have gæster til brunch eller som velkomstdrink til nytår.
Da der ikke bruges is til denne drink, anbefaler vi, at du køler alle ingredienser ned på forhånd.
- 1 cl abrikoslikør
- 1 cl god, men ikke for dyr cognac
- 3 cl friskpresset appelsinjuice, evt. lige filtreret, for frugtkød forstyrrer boblerne!
- 10 cl mousserende vin
Glas: Champagneglas eller coupeglas.
Garnish: Au naturel.
Sådan gør du: Alle ingredienserne hældes i glasset - den mousserende vin til sidst. Rør nænsomt rundt en enkelt gang og server.
Tekst af: Niklas, Juul's Vin & Spiritus
niklasm@juulsengros.dk
Hey, vil du læse mere om drinks og spiritus?
Vi har også skrevet om...