Den Japanske Highball


Opskrift og guide

 

Sådan laver du Japans yndlingsdrink

Den er så populær, at den fås på dåse. Så populær, at whisky beregnet til netop denne drink kan købes på 4-liter-dunke i supermarkedet. Faktisk er den så populær, at den japanske whisky ekspert, Stefan van Eycken, fastslår at ”langt størstedelen” af japansk whisky drikkes i highballs.

I Japan altså.

For det er da interessant, at mens japansk whisky er mere populær end nogensinde før, så er japanernes egne måder at drikke den relativt ubeskrevne i Norden. De fleste serveringer involverer, at man tilsætter vand: som mizuwari (med stille vand), oyuwari (med varmt vand) eller on the rocks (med firkantet vand 😉).

Men highball’en er drinken over dem alle.

På grund af sin forfriskende karakter er den et hyppigt syn på izakaya’er – uformelle madbarer, hvor tusindvis af japanere stiller sult og slukker tørst efter en lang dag på arbejde. Den er mange unge japaneres første møde med whisky og den er drinken, som japanske master blenders tænker på, når de sammensætter et nyt blend. Kort sagt: den er allestedsnærværende.

Hvad er en Highball?

I sin bredeste betydning, er en Highball en blanding af spiritus og danskvand, men i Japan betyder det kun én ting: whisky og danskvand. Når snakken falder på cocktails og drinks med whisky, tænker de fleste måske på en Whisky Sour eller Old Fashioned. En japansk Highball er en helt anden stil, og kan betragtes som et alternativ til øl: relativt lav alkohol, enkel og iskold. Faktisk serveres highballs ofte i et fadølkrus!