Rødvin fra Piemonte

Se vores udvalg af rødvin fra Piemonte her...

Aurelio Settimo => Bava => Casa Vinicola Franco Francesco => Cascina Longoria Flli. Toso => Marchesi Alfieri => False => Barbera => Grignolino => Nebbiolo => Pinot Nero => False => True => Italien => Ahr => Alsace => Baden => Beaujolais => Bordeaux => Bordeaux => Castilla y León => Bourgogne => Cadiz => Californien => Hawke's Bay => Katalonien => La Mancha => Languedoc => Loire => Marche => Lombardiet => Mendoza => Marlborough => Mclaren Vale => Pays d'Oc => Møn => Napa => Pfalz => Piemonte => Niederösterreich => Rheinhessen => Puglia => Rhone => Rheingau => Ribera del Duero => Rioja => Ontario => Oregon => Sierra de Salamanca => Somontano => Umbrien => Vin de Pays => Utiel-Requena D.O.P => Vin de Pays D'Oc => Veneto => Washington => Weinviertel => Western Cape => Toscana => Württemberg => Cotes du Rhone => Danube Delta => False => 1998 => 2014 => 2016 => 2015 => 2021 => 2017 => 2022 => 2018 => 2023 => 2019 => 2010 => 2020 => 2012 =>
Alle priser er inkl. moms

Piemonte

Hos Juul’s Vin & Spiritus har vi et nøje selekteret udvalg af rødvin fra Piemonte fra nogle af Langhes bedste producenter - bl.a. Aurelio Settimo, Franco Francesco og Marchesi Alfieri!

Rødvin fra Piemonte

Piemonte er en region i Italien, kendt for sin lange, stolte vintradition og sine imponerende rødvine på verdensklasseniveau. Denne nordvestligt beliggende region er kun Italiens syvende største vinregion, men hvad der måtte mangle i kvantitet har Piemonte-vine i allerhøjeste grad i kvalitet!

Cirka 75 % af Piemontes samlede vinproduktion er DOC eller DOCG (hhv. næsthøjeste og højeste klassifikation, der sætter garanti på kvaliteten af vinen baseret på geografiske grænser og produktionsmetoder).

Piemonte er særlig kendt for Barolo “vinens konge og kongernes vin”, og Barbaresco, som ofte går for at være “dronningen”. Regionen er udover sine storslåede rødvine også kendt for sine skønne mousserende vine og hvidvine.

De vigtigste druer

I Piemonte er det de lokale druesorter, der er i centrum, og det er meget karakteristisk for Piemonte at internationale druesorter kun er at finde i et meget begrænset omfang.

Måske Italiens ældste druesort, Nebbiolo, er nok den mest kendte druesort i Piemonte, som netop anvendes til Barolo- og Barbaresco-vinene. Det kan være en besværlig sort at dyrke, da den faktisk ikke bryder sig om fugtige forhold. “Nebbia” betyder tåge, og det er der en del af i dette bakkede landskab!

Barbera er en anden drue, der anvendes flittigt i Piemonte-rødvine. Druen er steget gevaldigt i anseelse, hvor den tidligere primært stod bag enklere og billige vine.

Dolcetto, en anden bredt dyrket rødvinsdrue, betyder faktisk ‘lille søde’ på italiensk, hvilket den bestemt ikke er. Dolcetto-vine er generelt tørre og ledsaget af kraftige tanniner.

Vinens konge og dronning

Vinene fra Barolo og Barbaresco i Langhe er blandt de mest velansete rødvine i verden, og det er ingen tilfældighed at de (især Barolo) regnes for at være blandt de største rødvine i verden. Hvilken vinkender spidser ikke ørerne, når navne som disse nævnes?

Disse imponerende rødvine har dog undergået nogle forandringer i stil siden 80’erne, hvor producenterne nærmest delte sig op i to grupper af overbevisninger - ‘Traditionalisterne’ og ‘Modernisterne’. I dag er der et generelt forøget fokus på at at vinene skal være lettere tilgængelige smagsmæssigt, men fortsat at bevare regionens stolte tradition og vinens ædle elegance.

Barolo og Barbaresco er vine med mange florale elementer som viol, og er præget af mørke noter som trøffel, chokolade, lakrids og blomme. Smagen er oftest relativt kraftig med både høj syre og karakteristisk markante tanniner. Det er vine med udviklingspotentiale, så smagsoplevelsen kan variere meget mellem de unge og gamle vine.

Piemonte-vin til maden

Alt hvad der rimer på svampe og kød er oplagte match til en Nebbiolo-vin!
Kraftige kødretter (gerne braiserede retter) med eksempelvis kylling, kanin, vildt og oksekød. Undgå dog sødmefyldt tilbehør, da vinen da vil opleves for syrlig eller snerpende.

Barbera-vin kan i dag være en koncentreret, fadlagret kvalitetsvin, og ikke bare en let hverdagsvin, som den længe har været betragtet som. Barbera er dog ikke så kompleks som eksempelvis Barolo, men ikke desto mindre er det en charmerende og fyldig vin med lavt tanninindhold og et højere syreniveau. Dette gør den ekstremt velegnet til lyst kød, skinker og pølser.

Dolcetto er fyldig og frugtpræget med en elegant bitterhed, der minder lidt om mørk chokolade. Det er et klassiskeksempel på en italienskvin, og et perfekt match til pizza og pastaretter med lyst kød.