"The best Beaujolais I ever tasted? Not only that, but it redefines what the region is capable of"
- James Suckling
Dykker man ned i anmeldelserne af Château des Bachelards, bliver man overrasket over, at huset ikke er mere kendt. Suckling er ikke ene om at udnævne det som den bedste Beaujolais, han har smagt, også Stuart Spigott stemmer I: ”Not only is this the best Beaujolais I have ever drunk in my life, but Alexandra de Vazeilles' wines prove what the terroirs of the region are capable of”.
At Bachelards er en form for stilbrud i regionen er et gennemgående tema, og vinene er da heller ikke som Beaujolais er flest. Her er ingen maceration carbonique. Der laves ingen nouveau, og vinene er absolut ikke billige. Til gengæld viser de en seriøs, kompleks side af Beaujolais med relativt lang fadlagring, kælderpotentiale og kæmpe smagsoplevelser.
Efter Alexandra de Vazeilles fik sin uddannelse som ønolog i USA, tog hun til Frankrig for at lære af de bedste: Château Latour, Domaine de Montille og Domaine Roulot. Hun har ingen rødder i Beaujolais, og har altså valgt området udelukkende fordi hun mener, at Fleuries 350 millioner år gamle lyserøde granit er det bedste terroir til den type vine, hun gerne vil lave.
Hun overtog så Cluny-munkenes gamle estate: Château des Bachelards og 12 hektar med ældgamle gamay-stokke (60-100 år). 6 hektar ligger i Fleurie i et bånd rundt om slottet. Det er herfra, at huset bl.a. laver monopol-vinen Clos des Bachelard – et af Beaujolais’ store ikoner. Alexandra omtaler sine gamays i flertal, for hun mener, at der findes flere ret forskellige slags gamay på Château des Bachelards, hvilket skyldes mange års selection massale. Et ampelografisk studie er i gang.
Opskriften er gamle stokke med høj plantetæthed, meget lavt udbytte, manuel høst, spontangæring og 18-20 måneder på fad. Alt dyrkes økologisk og biodynamisk.
Og hey, må vi nævne én omtale mere? Da Bill Nanson fra Burgundy Report smagte vinene i 2022, kaldte han det: ”Quite simply the greatest tasting of my last 12-months” – ud af 290 besøgte producenter i Bourgogne, vel at mærke! Han fortsætter og sammenligner oplevelsen med den, han havde hos Domaine Romanée Conti: ”… like at DRC I kept asking myself if the next wine can really be better – but it was!”.
"The best Beaujolais I ever tasted? Not only that, but it redefines what the region is capable of"
- James Suckling
Dykker man ned i anmeldelserne af Château des Bachelards, bliver man overrasket over, at huset ikke er mere kendt. Suckling er ikke ene om at udnævne det som den bedste Beaujolais, han har smagt, også Stuart Spigott stemmer I: ”Not only is this the best Beaujolais I have ever drunk in my life, but Alexandra de Vazeilles' wines prove what the terroirs of the region are capable of”.
At Bachelards er en form for stilbrud i regionen er et gennemgående tema, og vinene er da heller ikke som Beaujolais er flest. Her er ingen maceration carbonique. Der laves ingen nouveau, og vinene er absolut ikke billige. Til gengæld viser de en seriøs, kompleks side af Beaujolais med relativt lang fadlagring, kælderpotentiale og kæmpe smagsoplevelser.
Efter Alexandra de Vazeilles fik sin uddannelse som ønolog i USA, tog hun til Frankrig for at lære af de bedste: Château Latour, Domaine de Montille og Domaine Roulot. Hun har ingen rødder i Beaujolais, og har altså valgt området udelukkende fordi hun mener, at Fleuries 350 millioner år gamle lyserøde granit er det bedste terroir til den type vine, hun gerne vil lave.
Hun overtog så Cluny-munkenes gamle estate: Château des Bachelards og 12 hektar med ældgamle gamay-stokke (60-100 år). 6 hektar ligger i Fleurie i et bånd rundt om slottet. Det er herfra, at huset bl.a. laver monopol-vinen Clos des Bachelard – et af Beaujolais’ store ikoner. Alexandra omtaler sine gamays i flertal, for hun mener, at der findes flere ret forskellige slags gamay på Château des Bachelards, hvilket skyldes mange års selection massale. Et ampelografisk studie er i gang.
Opskriften er gamle stokke med høj plantetæthed, meget lavt udbytte, manuel høst, spontangæring og 18-20 måneder på fad. Alt dyrkes økologisk og biodynamisk.
Og hey, må vi nævne én omtale mere? Da Bill Nanson fra Burgundy Report smagte vinene i 2022, kaldte han det: ”Quite simply the greatest tasting of my last 12-months” – ud af 290 besøgte producenter i Bourgogne, vel at mærke! Han fortsætter og sammenligner oplevelsen med den, han havde hos Domaine de la Romanée Conti: ”… like at DRC I kept asking myself if the next wine can really be better – but it was!”.