I 2022 lancerede vi vores nye rom-mærke, Sepé. Dette brand repræsenterer nogle af de mest bæredygtige emballageløsninger, vi har kunnet finde.
Der er flere poster, der bidrager til en konventionel flaske spiritus’ carbon footprint. Den største faktor er selve destillationen, som kræver både energi og vand og udgør mellem 17-36% af det samlede aftryk ved kolonnedestillation og 36-68% ved destillation på pot still1. Den del kan være svær at reducere, særligt hvis spiritussen er produceret efter autentiske, traditionelle metoder: skotsk single malt whisky kan fx ikke laves på kolonnekedler.
Derudover er der flasken, proppen, etiketten, yderligere emballage og transporten. Og her kan der gøres noget. Med Sepé gør vi så meget, vi kan.
Mens de fleste rommer tappes enten i oprindelseslandet eller hos en uafhængig aftapper (typisk et sted i Storbritannien eller Europa), bliver Sepé sendt hertil i bulk (på tank). Det reducerer drastisk vægten på forsendelsen. Når den ankommer til Danmark, bliver rommen vandet ned til 40-41%. Ved at sende rommen ufortyndet, nedbringes vægten yderligere. Her tappes den på Oremandsgaard i Præstø, enten på 10-liter-dunke eller i flasker. Dunkene er en god løsning for barer og restauranter: de indeholder hvad der svarer til cirka 14 flasker rom, de kan fyldes igen, og de vejer en brøkdel af den samme rom på glasflasker. Lokalt kan forbrugeren evt. fylde flasker direkte fra dunken.
Den rom, som tappes på flaske, fyldes på flasker af Wild Glass. Wild Glass-flasken er det mest bæredygtige flaskevalg, vi har pt. Glasset er 100% post-consumer recycled, hvilket betyder, at det er gammelt glas, der har været i cirkulation hos forbrugerne, og ikke bare kasserede flasker på fabrikken. Der er altid en lille risiko for uregelmæssigheder i glasset, og normalt kasseres uperfekte flasker, men Wild Glass kasserer ikke flasker hvor defekten kun er æstetisk, så spildet i produktionen er under 10%, hvor det kan være op til 25% ved konventionelle glasflasker2.
Proppen er lavet af et materiale kaldet Corkcoal: en blanding af korkgranulat og aktivt kul, der garanterer mod uønskede stoffer som fx TCA, uden de kemiske processer der normalt bruges under produktionen af propper.
Etiketten printes på genbrugspapir.
Alt i alt giver det en rom, som er af højeste kvalitet og tro mod sit oprindelseslands traditioner, men lige en tand mere bæredygtigt end de fleste andre.