Amontillado sherry

The best of both worlds

Alle sherrytyper

Amontillado er en tør og nøddeagtig sherry. Den får sin unikke karakter fra den todelte lagring: først lagres vinen under et lag af flor, og dernæst fortsætter lagringen oxidativt: i kontakt med luften i fadet. Den første lagring under flor giver vinen en karakteristisk sprødhed og en let salt karakter, mens den oxidative lagring giver de mørke, nøddeagtige toner. Amontillado er the best of both worlds!

Typisk kan flor ikke overleve mere end 10-12 år, for så er der ikke længere nok næring i vinen. Det forsvinder helt af sig selv, og så begynder vinen sin udvikling mod amontillado. Man kan dog også afslutte den biologiske lagring ved forsætligt ”dræbe” flor’en. Det gøres ved at forstærke vinen på ny: denne gang til minimum 17%. De fleste amontillados lagrer længere tid oxidativt end under flor, eksempelvis 4 år under flor og 8 år uden.

 

Amontillado er en tør og nøddeagtig sherry. Den får sin unikke karakter fra den todelte lagring: først lagres vinen under et lag af flor, og dernæst fortsætter lagringen oxidativt: i kontakt med luften i fadet. Den første lagring under flor giver vinen en karakteristisk sprødhed og en let salt karakter, mens den oxidative lagring giver de mørke, nøddeagtige toner. Amontillado er the best of both worlds!

Typisk kan flor ikke overleve mere end 10-12 år, for så er der ikke længere nok næring i vinen. Det forsvinder helt af sig selv, og så begynder vinen sin udvikling mod amontillado. Man kan dog også afslutte den biologiske lagring ved forsætligt ”dræbe” flor’en. Det gøres ved at forstærke vinen på ny: denne gang til minimum 17%. De fleste amontillados lagrer længere tid oxidativt end under flor, eksempelvis 4 år under flor og 8 år uden.