Tequila, Mezcal, Raicilla

Og anden agavespiritus

Aguerrido => Arette Tequila => Calle 23 => Caballito Cerrero => Cascahuín Tequila => Derrumbes => Destilería El Pandillo => Del Maguey => Destilería Los Danzantes => Don Fulano => Mezcal Alipus => Mezcal Vago => La Venenosa => Mezonte => Palenqueros => Tapatio => Tequila Ocho => False => False => True => Mexico => False => Absint => Agave => Alkoholfri Spiritus => Aperitif => Aquavit => Armagnac => Arrack => Asiatisk Brændevin => Baijiu => Bitter => Brandy => Brandy de Jerez => Cachaca => Calvados => Cocktailpakke => Cognac => Cola => Druer => Eau de vie => Frugtvin => Genever => Gin => Gløgg => Grappa => Likør => Læskedrik => Marc og Fine => Mezcal => Mjød => Ouzo => Pastis => Pisco => Pre-mixed cocktail => Raicilla => Raki => Risvin og Sake => Rom => Saft => Sambuca => Shochu => Shots => Sirup => Smagekasse => Snaps og Akvavit => Umeshu => Sotol => Spiritus => Vermouth => Spiritus Drik => Vodka => Tequila => Tilbehør => Tonic => yes =>
Alle priser er inkl. moms

Agavespiritus: tequila, mezcal, raicilla og så videre!

Mexico er hjemsted for en lang række forskellige spiritusser lavet på agaveplanten. Den mest kendte af disse er tequila, som kommer fra området omkring Jalisco. Kendetegnende for tequila er, at den er lavet på blå agave (agave tequilana). Minimum 51% af råmaterialet, der gæres på, skal være agave, mens resten kan være fra andre kilder, typisk sukkerrør. De bedste tequilaer er altid lavet på 100% agave!

Uformelt betegner ordet mezcal virkelig mange slags agavespiritus, men skal man følge de officielle regler, så dækker det over spiritus der laves på minimum 80% agave i de pt. 9 godkendte stater. Mezcal er ikke begrænset til blå agave, men kan laves på mere end 40 forskellige slags, for eksempel espadin, tobala, madrecuixe og tepeztate. Det er værd at huske, at man i Mexico har brugt ordet mezcal i mange hundrede år - også de steder, hvor det lige nu ikke er “tilladt” at sælge spiritussen som mezcal. 

Destilado de Agave er en betegnelse der ikke er reguleret af noget statsligt organ. Det dækker over agavespiritus, som er produceret udenfor de godkendte områder, eller som på andre måder ikke lever op til kravene. Flere og flere producenter, som ellers laver produkter der lever op til kravene for tequila eller mezcal, vælger at tappe spiritussen som ”blot” Destilado de Agave – måske af politiske årsager.

Raicilla er navnet på en agavespiritus, som også laves i Jalisco ligesom tequila, men smagsmæssigt er der en verden til forskel! Produktionsmetoden er typisk ganske anderledes, langt mindre i skala, og man bruger andre typer agave.

Er der orm i tequila?

Nej! Men det er der nogle gange i mezcal. Eller, faktisk er det ikke en orm, men en larve, der lever på agaveplanten. Det er normalt kun ”turistfælde”-mezcal af tvivlsom kvalitet, der er tappet med larven i, ”con gusano”, men der er undtagelser.

Hvordan skal tequila drikkes?

Du har formentlig gættet, at vi vil bede dig pakke shotglasset væk og lade saltet stå i køkkenskabet. God tequila, mezcal eller raicilla bør man nyde og i øvrigt vise lidt respekt for, for den er længe undervejs. En agave tager nemlig mellem 6 og 25 år om at blive moden til høst, afhængigt af typen!