Alipus Mezcal


Håndlavet mezcal fra 11 familier i 6 landsbyer
 

Serien af mezcals fra Alipús spænder over mange destillerier i små, støvede landsbyer, alle et par timers kørsel fra Oaxaca City. Projektet er startet i 1999 af Los Danzantes, og har blandt andet til formål at vise hvor forskelligartet mezcal man kan lave fra den samme agavetype: alle mezcals i denne serie laves på agaven kaldet Espadin eller Agave Angustifolia (med enkelte undtagelser såsom deres limited editions). De primære forskelle i smagen kommer altså fra de forskellige områders terroir, destilleriernes forskellige produktionsmetoder og den individuelle maestro mezcaleros know-how.

Selvom begrebet ”håndlavet” efterhånden er blevet en anelse udvandet i spiritusverdenen, er det stadig den mest rammende beskrivelse af mezcal fra Alipús og Los Danzantes. De små familieejede destillerier fungerer med et minimum af teknologi; flere steder knuses agaven fx med store trækøller og den destilleres i traditionelle pot stills af ler. Hver pueblo har sin måde at gøre tingene på – og det kan smages!

Serien af mezcals fra Alipús spænder over mange destillerier i små, støvede landsbyer, alle et par timers kørsel fra Oaxaca City. Projektet er startet i 1999 af Los Danzantes, og har blandt andet til formål at vise hvor forskelligartet mezcal man kan lave fra den samme agavetype: alle mezcals i denne serie laves på agaven kaldet Espadin eller Agave Angustifolia (med enkelte undtagelser såsom deres limited editions). De primære forskelle i smagen kommer altså fra de forskellige områders terroir, destilleriernes forskellige produktionsmetoder og den individuelle maestro mezcaleros know-how.

Selvom begrebet ”håndlavet” efterhånden er blevet en anelse udvandet i spiritusverdenen, er det stadig den mest rammende beskrivelse af mezcal fra Alipús og Los Danzantes. De små familieejede destillerier fungerer med et minimum af teknologi; flere steder knuses agaven fx med store trækøller og den destilleres i traditionelle pot stills af ler. Hver pueblo har sin måde at gøre tingene på – og det kan smages!