Verdens første cocktail
Old Fashioned er på mange måder cocktailens store ideal. Den første definition på en cocktail kommer fra 1806 og lyder helt enkelt på "spiritus, sukker, vand og bitters" - og dét er præcis hvad en Old Fashioned er. Vandet er naturligvis isen.
Dengang bestilte man blot sin drink efter den spiritus, der var i: Gin Cocktail, Brandy Cocktail og - den mest populære - Whiskey Cocktail. Der gik ikke længe før bartendere begyndte at lege med skabelonen: tilføje lidt vermouth, lidt curacao eller lidt eller andet nymodens pjat. Foretrak man den klassiske udgave, bad man derfor om en "Old Fashioned Whiskey Cocktail", hvilket med tiden blot blev til Old Fashioned.
I dag er Old Fashioned igen på højeste mode. Sådan her laver du den...
Nøglen til en god Old Fashioned
Da denne cocktail næsten kun består af spiritus, er der to ting, der er vigtige: brug en god whiskey og sørg for at få den rigtige fortynding. Balance er nøgleordet, og det gælder sådan set også sukkeret. Bourbon er en ret sødmefuld whisky, så der skal ikke ret meget i. Brug en barske - eller en stor teske - og prøv dig frem. Det er nemt at putte lidt mere i hen ad vejen hvis du bruger sukkersirup.
Mezcal Old Fashioned
Der findes mange variationer over den klassiske Old Fashioned, men særligt én er blevet populær: en Mezcal Old Fashioned - også kendt som Oaxaca Old Fashioned.
Mezcal er en agavespiritus der, ligesom bourbon, er enormt kompleks og intens i smagen. Derfor er den oplagt som stjernen i den meget simple cocktail, hvor spiritussen virkelig får lov at skinne igennem.
Opskriften er den samme, du skal blot bytte bourbon ud med mezcal - eller en blanding af mezcal og tequila. Og du kan også lege med dit valg af bitter. En friskere, mere citrusagtig bitter fungerer aldeles fremragende!
Den Ultimative Old Fashioned
Opskrift
- 5-6 cl amerikansk whiskey, fx Few Bourbon
- En stor teskefuld sukkersirup
- 2 dash bitters (Angostura eller din personlige favorit)
Glas: Lowball
Garnish: Appelsinskive eller -skal
Sådan laver du en Old Fashioned
Hæld alle ingredienserne i et røreglas fyldt med is. Omrør cocktailen grundigt. Det er vigtigt både at få cocktailen godt kold og få den fortyndet - de to ting hænger sammen. Nyd ritualet.
Hæld cocktailen over i et lowball glas med is, og pynt med et twist af appelsin og evt. et rigtig godt kirsebær (du fortjener det!).